socha spravedlnosti

Ústavní soud dal letos za pravdu stížnosti senátorů z menších stran a zrušil přepočítávání hlasů ve prospěch větších stran. To je pramen skutečných změn v české politice a doufejme, že i definitivní konec nadvlády dvou tvůrců ďábelské „opoziční“ smlouvy (hlasy ve prospěch velkých politických uskupení), tak jak jsme toho byli svědky u posledních dvou vládních koalic Babišova politického podniku naznaného ANO, bude líp.

Rovnější parlamentní volby 2021 daly konečně šanci sjednocené opozici. To příznivě ovlivnilo i povolební debaty kolem Zemanovy snahy opět nejmenovat některé navržené členy vlády. Možná se opravdu blýská na lepší časy, když byla konečně odstraněna záměrná deformace volebního systému, kterou jsme trpěli posledních dvacet let (uvidíme).

Dvěma hlavním strůjcům volební manipulace (Zeman s Klausem) už mnoho prostoru k ovládání české politiky nezbývá. Václav Klaus se poslední dobou ztrapňuje svými veřejnými prohlášeními a účastí na extrémistických demonstracích. Miloš Zeman, který v prezidentské funkci už dávno neměl být (velezrady i zdravotní stav), se ztrapňuje podobným způsobem. Je to hořký konec dvou mocichtivých politiků, kteří nám voličům, dělali poslední dvě dekády peklo, kteří pracovali ve prospěch mnoha českých oligarchů a co víc, dokonce často pracovali ve prospěch cizích mocností, které nás označují za nepřátelskou zemi.

Volební systém se narovnal do původní porevoluční „havlovské“ podoby. Ale otázkou je, jak na to zareagují vlivné oligarchické kruhy, které si (za Klauze a Zemana) na privilegia zvykly a mají i nadále všechny svoje mediální a finanční páky k dispozici. Především mají média, ve kterých své politické oponenty průběžně očerňují a také mohou manipulovat s fakty. Záleží i na tom, jak se nová vláda k jejich choutkám postaví. Jestli bude bránit zájmy občanů anebo nadále půjde na ruku oligarchickým zájmům.

———————————

Aktuální komentář:

Klasickou ukázkou využití dezinformací v letošní parlamentních volbách byly ty nejagresivnější reklamní spoty v kampani Andreje Babiše, který se neštítil ruské dezinformace použít. Nová vláda zkrátka musí boj dezinformacemi brát naprosto vážně jako hlavní prioritu, jinak se v těch dezinformacích utopí (stačí se podívat za hranice na Slovensko, jak tam spolu válčí policisté a tajné služby, za asistence oligarchických médií a bývalých vládních politiků).

Zdaleka totiž nejde jen o dezinformace charakteru politického, ale také zdravotního, ekonomického typu. Příkladem budiž současné informační manipulace s Green deal (neboli Zelená dohoda pro Evropu).  Snahu o řešení klimatického ohrožení lidstva, se dezinformační média snaží vykreslit jako hlavního strašáka růstu cen energií. Tak to ve skutečnosti ale není. Problém je o hodně komplexnější. V úvahách se často opomíjejí i další příčiny celosvětové inflace a znečišťování, jako je neustálý růst světové populace (80 mil ročně) anebo politické manipulace. Například Kremlu, který pomocí omezení dodávek plynu (Putinův tlak na schválení plynovodu Norstream 2 a výběr peněz na přípravu dalšího vojenského vpádu na Ukrajinu). Dále se moc s cenami energií nedávají do souvislosti nečekaně velké výpadky v transportu a výrobě globální ekonomiky, zejména tedy Číny. O dezinformacích v oblasti vakcinace proti covidu už ledasco víme. V tomto případě ale nejde „jen“ o články/komentáře s přiblblými názory, ale jde o tisíce našich zbytečně zemřelých spoluobčanů (a statisíce lidí s poškozeným zdravím, o zbytečně vynaložené desítky miliard od zdravotních pojišťoven za náklady léčení neočkovaných pacientů).

Je důležité si uvědomit, že to co podniká Putinova administrativa proti USA a zemím Evropské unie a je prostě forma válečných operací (nejen) v kyberprostoru, které probíhají na facebookových účtech českých občanů každý den, rok za rokem. Přitom Rusko si už několik let odděluje svojí internetovou síť od zbytku planetárního Internetu, po vzoru velké čínské digitální cenzury. Ale o tom podrobněji zase někdy příště ve speciálním komentáři.

 

 

 

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika